Przymierzasz się do zamontowania kominka w swoim domu, a może już od dawna z niego korzystasz. W jednym i w drugim przypadku konieczne jest stosowanie właściwego opału. Czy wiesz, jakie jest najlepsze drewno do kominka? I czego unikać, aby korzystanie z takiego urządzenia było jak najbardziej efektywne oraz bezpieczne? Wyjaśnienie znajdziesz w naszym poniższym poradniku.
Czym nie należy palić w piecu? Co mówią badania?
Jak pokazują wyniki analiz, niezwykle szkodliwe jest niekontrolowane spalanie w piecach odpadów typu: folia PET, gazety kolorowe, czy wielowarstwowe kartony. Prowadzą one do emisji szkodliwych dla życia ludzkiego i środowiska związków jak: formaldehydy, kwas octowy, czy kwas mrówkowy. Dlatego z dużym rozsądkiem należy podchodzić do czynności, jaką jest palenie w piecach i kominkach. Zalecane jest do tego wyłącznie suche sezonowane drewno.
Niestety ciągle jeszcze pokutuje mit, że drzewo do kominka jest szkodliwym i nieefektywnym paliwem. Prawdą jest, że może być ono niewłaściwe dla środowiska, ale tylko wtedy, kiedy jest spalane w nieodpowiedni sposób. Dobre metody sprawiają, że powstaje bardzo znikomy negatywny wpływ na nasze otoczenie i zdrowie.
Dobre praktyki palenia w piecu – na co zwracać uwagę?
Jeżeli zastanawiasz się nad tym, jakie drewno do kominka będzie najlepsze, to koniecznie musisz zapamiętać, czego dotyczą dobre praktyki palenia. Przede wszystkim chodzi tutaj o to, aby używać drewna drzew liściastych, unikać natomiast tych iglastych. Poza tym ważne jest, aby odpowiednio wysezonować drewno. Nie bez znaczenia jest tu także korzystanie z dobrego i sprawdzonego pieca.
Za pomocą specjalnego urządzenia możesz wykonać pomiar wilgotności drewna do palenia, zaleca się, aby wynosiła ona nie więcej niż 20 proc. Proces rozpalania jest bardzo prosty. Najpierw ułóż w piecu naprzemiennie kilka warstw podpałki. Na to połóż drobne drzazgi, a następnie je podpal. Jak pokazują analizy, rozpalanie od góry to najbardziej efektywna metoda palenia. Jest tak dlatego, ponieważ dym wydostający się z warstwy zimnego jeszcze opału przechodzi przez żar i tam się jeszcze dopala. Efekt jest bardzo dobry, ponieważ do komina lecą prawie same przeźroczyste spaliny. Natomiast w miejscu dymu powstaje więcej ciepła.
Jak możesz sprawdzić, czy dobrze palisz w piecu. Wystarczy, że ocenisz dym, który wydostaje się z Twojego komina. Powinien on być przeźroczysty, mieć lekko białe zabarwienie. Taki stan oznacza, że składa się niemal w 100 proc. z pary wodnej i dwutlenku węgla. Wówczas produkowane są zaledwie minimalne ilości smogu. To bardzo duży krok w kierunku ochrony naszego zdrowia i środowiska.
Jakie drzewo do kominka wybrać? Skorzystaj z listy
Jak już wspomnieliśmy najlepsze drewno do kominka to drewno sezonowane liściaste. Niekiedy może to być nawet trzy lata. Polega ono na wielomiesięcznym przechowywaniu tego opału. Celem jest tu doprowadzenie do jak najmniejszej wilgotności. Oprócz tego znaczenie ma tutaj także jego twardość i gęstość.
Każdy z gatunków daje inny efekt, którym może być długo utrzymujące się ciepło, szybkie spalanie, czy wysoka temperatura w palenisku. Liczy się ponadto to, aby miało jak najmniej kory. Pamiętaj też o odpowiednich wymiarach takich kawałków drewna. Maksymalnie powinno to być 20-30 cm. A kiedy pojawi się taka potrzeba, można je jeszcze bardziej skrócić.
Najlepszym gatunkiem drewna opałowego jest grab, uznany został za najbardziej kaloryczny gatunek. Spala się bowiem bardzo wolno, oddaje przy tym sporą ilość ciepła i wytwarza niewielki płomień. Jego zalety przekładają się również oczywiście na jego cenę. Zaraz za nim można wymienić: dąb, jesion, buk. Ceniona jest ponadto brzoza i wydające specyficzny aromat szczapy drewna owocowego.